Allt du behöver veta

När kommer kollokatalogen?

Kollokatalogen kommer att skickas ut i februari till alla barn i skolår 1-9 som är folkbokförda inom Stockholm Stad. Om du vill läsa på andra språk än svenska kommer kollokatalogen finnas tillgänglig på 13 olika språk.

 

När kan jag söka till kollo?

För att komma med i första urvalet kan du söka under första ansökningsperioden i feb/mars, exakta datum kommer. Du kan söka kollo även efter ansökningsperiodens slut, men då i mån av plats. Du söker till kollo via Stockholm Stad eller Nacka beroende på vart du bor. En mer detaljerad beskrivning hittar du på vår hemsida så snart det är dags att söka till kollo.

 

Vad kostar kollo?

Beroende på om man bor i Stockholm eller Nacka så kostar det lite olika, men avgiften varierar med familjens inkomst. Om man bor i Stockholm kostar det mellan 40-350 kr per dag. Detta system finns till för att vi vill att så många barn som möjligt ska få chans att åka på kollo. Läs mer på respektive hemsida, STOCKHOLM och NACKA. För den som bor i övriga Sverige så finns det några få sista minuten-platser som man kommer kunna göra en intresseanmälan till under sommaren.

 

Hushållets sammanlagda 
inkomster (innan skatt)
Antal barn
1
Antal barn
2
Antal barn
3
Antal barn
4

0–10 000

40

32

24

16
10 001–20 00080644832
20 001–30 0001401128456
30 001–42 000250200150100
42 001 –350270200140

 

När på sommaren är det lättast att få kolloplats?

Eftersom det är många som söker till kollo är det bra att du lämnar fler alternativ i din ansökan och gärna olika datum. Detta ökar dina chanser att få en kolloplats hos oss på Barnens Ö.

Hur får jag svar om jag har fått en kolloplats?

Du kommer att få svar angående din kolloplats via e-post. Under andra delen av april brukar vi börja skicka ut besked om kolloplats, om du har ansökt senare än 21 mars kommer också svaret att komma senare.

Du har 8 dagar på dig att tacka ja eller nej till platsen. Om du tackar ja blir anmälan bindande och faktura skickas ut med 30 dagars betalningsvillkor. Glöm inte att tacka nej om du inte kan åka, då kan platsen gå vidare till någon annan.

Avbokning efter att anmälan blivit bindande måste ske skriftligt och kan bara göras om barnet blivit sjukt. Det måste stärkas med läkarintyg.

 

Informationsbrev

Informationsbrevet “Välkommen till kollo” skickas till alla som har fått en plats på kollo. Om du inte har fått välkomstbrevet är du välkommen att kontakta oss så skickar vi det igen eller guidar vi dig hur du kan skriva ut via webben.


När på sommaren är det lättast att få kolloplats?

Eftersom det är många som söker till kollo är det bra att du lämnar fler alternativ i din ansökan och gärna olika datum. Detta ökar dina chanser att få en kolloplats hos oss på Barnens Ö.


Hälsodeklaration och annan viktig information innan/under kollovistelsen

Hälsodeklarationen är en blankett för kollobarn och ungdomar som finns till för att kollovistelsen ska bli så bra som möjligt. Det är viktigt att kolloledarna får information om allergier, speciella behov, mediciner etc. för att alla barn och ungdomar ska må bra på kollo. Blanketten skrivs ut och fylls i av målsman. De flesta kollogårdar ringer upp er dagen innan barnet kommer ut till kollot, viktigt är även att personalen kan nå dig under kollovistelsen. Om du är bortresta under barnets kollovistelse är det viktigt att personalen har telefonnummer till närmaste annan anhörig som kan nås om det uppstår problem. Varje gård kommer att ha ett informationsmöte under våren för alla kollobarn och föräldrar. Där kan man fråga ALLT om kollo!

 

Vad ska jag packa i kolloväskan?

Här finner du en bra checklista över vad du behöver ta med dig till kollo: PACKLISTAN

 

Får jag ta med mig dyrbara föremål?

Ja, men tänk på att vi INTE ersätter för stöld eller skadegörelse. Det är viktigt att tänka på när det gäller saker av större värde som t.ex. kamera, mobiltelefon/smartphone, MP3-spelare eller dyra märkeskläder. Tänk på att märka saker med ditt namn och adress.


Hur är barnen försäkrade på kollo?

Alla barn är försäkrade genom en kollektivförsäkring.

Hur reser vi till kollo?

När man har fått sin kolloplats, får man också ett brev hemskickat med all information om din kollovistelse. Bland annat kommer det att stå när din buss kommer att hämta dig och alla andra kollobarn ut till kollo. Man åker från cityterminalen i Stockholm och där kommer det att vänta två kolloledare, som sedan kommer att åka buss tillsammans med er till Barnens Ö. Resan tar 1,5 h.

 

Kan man åka ensam till kollo?

Ja! Absolut. Många som kommer till kollo känner inte någon, andra åker med en eller flera kompisar. Kollo är ett fantastiskt bra tillfälle att lära känna nya vänner, och det brukar gå snabbare än blixten. Vi ledare finns till för att stötta gruppsammansättningen på gården, och anpassar verksamheten för att skapa en god gruppdynamik.

Vilka är kolloledarna?

Kolloledarna är personer mellan 20 – 35 år som jobbar på kollo på sommaren. Många är sommarlediga lärare, fritidsledare, teater- och musikpedagoger mm. För att jobba på kollo ska man vara över 20 år och man ska ha erfarenhet av att jobba med barn och ungdomar. Bemanningen är en ledare per fem barn, där stiftelsen har tecknat kollektivavtal. En noggrann personalrekrytering sker varje år av gårdens föreståndare.

 

Hur funkar det med maten?

Varje kollagård har en egen kock. Kocken lagar barnvänlig mat och finns till för att alla barn ska vara mätta och glada dagen lång. Vi äter två lagade mål mat varje dag plus frukost, mellis och kvällsfika. Det kan skilja något från gård till gård hur matrutinerna ser ut, men grundplaneringen är densamma. Kockarna är vana vid alla olika former av specialkost, var noga med att fylla i det i din hälsodeklaration så löser vi det.

 

Hur bor man på kollo?

På alla kollogårdarna bor man i hus och sover i vanliga sängar, antingen våningssängar eller vanliga enkelsängar. På gården finns det vanliga vattentoaletter och duschar. Innan man kommer till sin kollogård har kolloledarna delat upp en rumsindelning där det vanligaste är att killar sover för sig och tjejer för sig, ca 4-8 stycken i varje rum. Ibland har man önskat att sova med en speciell kompis och ibland inte – vi försöker alltid planera så alla barn ska få det så bra som möjligt och trivas hos oss. I varje kollohus sover det alltid en ledare varje natt, om man skulle behöva hjälp med något under natten. Det finns kudde och täcke att låna, men lakan tar man med sig själv.

 

En dag på kollo 

En dag på kollo är svårt att beskriva, just för att dagarna kan se ut precis hur som helst. Beroende på vilken gård du är på och vad som är planerat just under denna dagen. Men det finns exempel på hur en typisk kollodag kan se ut:

 

8:30 VÄCKNING: Kanske vaknar du av en jonglerande clown på cirkus eller av ett frukostdisco

9:00 FRUKOST: Frukostbuffé med massa goda grejer

9:30-10:00 STÄDNING: Bädda säng, plocka undan kläder, sopa mm. Dagens bästa aktivitet 🙂

10:00-12:00 FÖRMIDDAGSAKTIVITET: Ex. kanotrace, utflykt till hopptorn, strandhäng, Harry Potter-lek.

12.00-13:00 LUNCH

13:00-14:00 LUGNA TIMMEN: Vi chillar och gör lugnare aktiviteter

14:00-17:00 EFTERMIDDAGSAKTIVTET: Ex. Sagan Om Ringen-leken, vattenkrig, pysselklubb

17:00-18:00 MIDDAG

18:00-21:00 KVÄLLSAKTIVTET: Ex. Disco, spökrunda, hajk, karneval.

21:00-23:00 GODNATT! (Läggdags är väldigt olika från gård till gård)